Recepty

POLÉVKA ZE SLADKÝCH BRAMBOR A MÁSLOVÉ DÝNĚ

POLÉVKA ZE SLADKÝCH BRAMBOR A MÁSLOVÉ DÝNĚ

4 – 6 PORCÍ
Čas přípravy
15min
Čas vaření
25min
Ingredience

1 polévková lžíce olivového oleje

1 střední cibule, oloupaná a nakrájená na kostky

250 g máslové dýně, oloupané a  nakrájené

Koření

1 litr zeleninového vývaru (poraďte se se  svým dietologem o vhodných značkách)

2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

2 stroužky česneku, oloupané a utřené

1 lžička mletého kmínu

300 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky

Příprava
  1. Rozehřejte olej na velké pánvi, přidejte cibuli a česnek, vařte do měkka, přidejte mletý kmín a vařte další jednu minutu.

  2. Přidejte brambory a dýni, zamíchejte a vařte 2 minuty.

  3. Přidejte koření a vývar, přiveďte k varu, ztlumte a duste 20 minut nebo dokud nebudou brambory uvařené. 

  4. Rozmixujte do hladka, přidejte čerstvý koriandr a v případě potřeby nařeďte vodou. 

  5. Podáváme horkou nebo studenou polévku s oblíbeným NB chlebem nebo houskou Mevalia.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 575 / 115
Bílkoviny g 9,6 / 1,9
Phe mg 478 / 95
Sticks

BÍLÉ CHLEBOVÉ TYČINKY

Ingredience
  • 250 g Mevalia Bread Mix
  • ¼ lžičky soli
  • 1½ lžičky sušených kvasnic
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje na potření
Příprava
  1. Ve velké misce smíchejte Mevalia Bread Mix, sůl a droždí.
  2. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje, vodu a elektrickým šlehačem míchejte po dobu 2 minut.
  3. Olejem vymažte 2–3 ploché plechy na pečení.
  4. Vytvarujte chlebové tyčinky.
  5. Jemně potřete zbývajícím olivovým olejem a volně zakryjte a nechte odpočívat cca 20 minut na teplém místě.
  6. Předehřejte troubu na teplotu 200°C / 180°C
  7. Pečte chlebové tyčinky po dobu 10 minut, dokud nebudou lehce hnědé.
  8. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  9. Skvěle se hodí i k zamrazení.
Užitečné tipy

Můžete směs zdvojnásobit a z jedné poloviny současně dělat bochník chleba. Chcete-li změnit chuť, přidejte do chlebové směsi buď nakrájená sušená rajčata nebo nakrájené zelené či černé olivy.

Nutriční hodnoty
Celé množství
Energie kcal 1156
Bílkoviny g 4,2
Phe mg 160
BÍLÝ CHLÉB PEČENÝ V TROUBĚ

BÍLÝ CHLÉB PEČENÝ V TROUBĚ

12 porcí
Ingredience
  • 375 g mouky Mevalia Bread Mix
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 ½ lžíce slunečnicového oleje
  • 450 g vlažné vody
  • Extra slunečnicový olej na potření
Příprava
  1. Ve velké misce smíchejte Mevalia Bread Mix, sůl a droždí.
  2. Přidejte olej a vodu a zpracujte těsto elektrickým mixérem s metlami nebo ve velkém mixéru pomocí hnětacího háku po dobu 1 ½ – 2 minuty, dokud těsto nebude hladké.
  3. Vymažte chlebovou formu olejem nebo postříkejte sprejem a nalijte do ní těsto.
  4. Zakryjte formu naolejovanou folií a nechte kynout na teplém místě asi 30–40 minut nebo dokud těsto nedosáhne okraje formy.
  5. Předehřejte troubu na 220 °C / 200 °C horký vzduch / plynová na stupeň 6.
  6. Potřete vrchní část bochníku olejem a pečte po dobu 30 minut, vyjměte z trouby a znovu potřete olejem, vraťte do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud nebude povrch křupavý a lehce hnědý.
  7. Chléb vyjměte z trouby, vyklopte z formy a položte na chladicí mřížku.
  8. Před krájením nechte vychladnout. Skvělý k zamrazení.
     
Užitečné tipy

Pro hnědší kůrku potřete po 30 minutách extra panenským olivovým olejem místo slunečnicovým.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 1450 / 121
Bílkoviny g 4,4 / 0,4
Phe mg 160 / 13
BÍLÝ CHLÉB S OLIVAMI NEBO SUŠENÝMI RAJČATY

BÍLÝ CHLÉB S OLIVAMI NEBO SUŠENÝMI RAJČATY

8 PORCÍ
Ingredience

Chleba
•    250 g mouky Mevalia Bread Mix
•    ¼ lžičky soli
•    2 lžičky sušeného droždí
•    300 g vlažné vody 

Se sušenými rajčaty
•    50 g sušených rajčat znovu namočených nebo ze sklenice s olejem
•    1 lžička sušeného oregana
•    1 polévková lžíce olivového oleje nebo oleje ze sušených rajčat

S olivami
•    50 g zelených oliv
•    1 polévková lžíce olivového oleje

Příprava

1.    Jemně nakrájejte olivy nebo sušená rajčata v závislosti na použitém receptu.
2.    Ve velké misce smíchejte Mevalia Bread Mix, sůl a droždí.
3.    Přidejte olej a vodu a šlehejte pomocí elektrického mixéru s metlami po dobu 2 minut.
4.    Přidejte olivy nebo sušená rajčata a oregano.
5.    Vymažte chlebovou formu nebo 20 cm čtvercový plech olejem.
6.    Těsto nalijte do formy a vyrovnejte zadní stranou mokré lžíce, poté zakryjte potravinovou folií.
7.    Nechte těsto vykynout na teplém místě po dobu 30–45 minut, dokud nedosáhne okraje formy nebo se zdvojnásobí.
8.    Předehřejte troubu na 220 °C / 200 °C horký vzduch / plynová na stupeň 6.
9.    Po vykynutí potřete olejem a umístěte jej do předehřáté trouby. Chléb ve formě pečte 30–35 minut, chléb na plechu 25 minut.
10.  Chléb vyjměte z trouby, vyklopte z formy a položte na chladicí mřížku.
11.  Před krájením nechte zcela vychladnout.
 

Užitečné tipy

Chléb je možno upéct buď jako bochník nebo plochý chléb.
Před podáváním je možné upečený chléb poprášit moukou Mevalia Bread Mix, bude tak vypadat jako domácí.
 

Nutriční hodnoty
Celé množství (s olivami) / 1 kus
Energie kcal 1040 / 130
Bílkoviny g 4,2/ 0,5
Phe mg 153 / 19

 

Celé množství (s rajčaty) / 1 kus
Energie kcal 1047 / 176
Bílkoviny g 5 / 0,6
Phe mg 207 / 26
BORŮVKOVÉ MUFFINY

BORŮVKOVÉ MUFFINY

15 VELKÝCH MUFFINŮ nebo 18 STŘEDNÍCH MUFFINŮ
Ingredience

Koláčový korpus

  • 200 g borůvek
  • 500 g mouky Mevalia Bread Mix
  • 125 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 360 ml vody
Příprava
  1. Předehřejte troubu na 180 °C / 160 °C horkovzdušnou troubu / plynovou troubu na stupeň 4.
  2. Dejte borůvky do misky, posypejte 1 lžičkou mouky a promíchejte tak, aby byly všechny borůvky důkladně obalené.
  3. Utřete máslo až do krémové konzistence.
  4. Přidejte zbývající mouku Mevalia Bread Mix, cukr a vodu a směs míchejte několik minut, dokud těsto nebude hladké.
  5. Vmíchejte borůvky tak, aby byly rovnoměrně rozložené.
  6. Rozdělte rovnoměrně mezi 12 velkých (nebo 15 středních) papírových formiček na muffiny v muffinové formě a upečte.
  7. Nechte částečně vychladnout uvnitř muffinové formy, vyklopte a nechte úplně zchladnout na podložce.
Užitečné tipy

Muffiny lze dobře zmrazit.

Čerstvé vydrží uzavřené ve vzduchotěsné nádobě po dobu 1 až 2 dnů.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 ks velký muffin /1 ks střední muffin
Energie kcal 300 / 200 / 166
Bílkoviny g 6,6 / 0,44/ 0,35
Phe mg 212 / 14/ 12
BROKOLICOVÉ PESTO

BROKOLICOVÉ PESTO

Čas přípravy
10min
Čas vaření
10min
Ingredience
  • 250 g brokolice, oddělíme růžičky, stonek jemně nakrájíme
  • 10 čerstvých listů bazalky + 1 větvička pro ozdobu
  • 2 stroužky česneku, oloupané a utřené 
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě pomletý černý pepř
  • NB chléb Mevalia
Příprava
  1. Vařte brokolici dokud nezměkne. Propláchněte studenou vodou v cedníku a nechejte okapat.
  2. Rozmixujte brokolici, bazalku a česnek v kuchyňském robotu, dokud se nespojí, téměř do hladka. Přidejte koření, olivový olej a mixujte znovu.
  3. Podávejte s NB chlebem Mevalia.
Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 428 / 43
Bílkoviny g 8,2 / 0,8
Phe mg 311 / 31
ČERVENÝ ANTIOX – SMOOTHIE NÁPOJ

ČERVENÝ ANTIOX – SMOOTHIE NÁPOJ

Ingredience

•      1 ks    granátového jablka
•      1 ks    růžového grapefruitu
•      1/2 ks limetky
•      2 ks    pomeranče
•      3 ks    mrkve  

Příprava
  • Všechny suroviny řádně umyjte.
  • Naporcujte granátové jablko. Mrkev nakrájejte na menší kousky.
  • Pomeranče, limetku a grapefruit oloupejte a rozdělte na menší kousky.
  • Vše postupně odšťavněte.    
DIP Z PEČENÉ ČERVENÉ PAPRIKY A SLADKÝCH BRAMBOR

DIP Z PEČENÉ ČERVENÉ PAPRIKY A SLADKÝCH BRAMBOR

4 porce
Čas přípravy
15min
Čas vaření
20min
Ingredience
  • 1 x 280 g sklenice pečených červených paprik, 175 g cca. pevného podílu
  • 175 g sladkých brambor
  • 75 g červené cibule
  • malá červená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
Příprava
  1. Pečlivě oloupejte sladké brambory a nakrájejte je na malé kostičky.
  2. Oloupejte a nahrubo nakrájejte červenou cibuli.
  3. Chilli zbavte semínek a nakrájejte najemno, česnek rozmačkejte.
  4. Na pánev nalijte olivový olej, přidejte připravenou zeleninu, sůl a dobře promíchejte, aby se vše obalilo v oleji.
  5. Zakryjte a vařte 20 minut při nízké teplotě do měkka, ale ne hněda. Nechejte vychladnout.
  6. Sceďte červenou papriku, odstraňte veškerá semena a nakrájejte nahrubo.
  7. Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  8. Podávejte s Mevalia NB chlebem.
Užitečné tipy

Zelenina může být také pečena v troubě a zbývající dip je možno v jednotlivých porcích zmrazit. Množství chilli může být podle chuti měněno. Můžete použít i čerstvé papriky, které upečete s ostatní zeleninou v troubě po dobu asi 30 minut. Je třeba je pak ale oloupat.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 318 / 80
Bílkoviny g 7,2 / 1,8
Phe mg 317 / 79
DOMÁCÍ DROŽDÍ

DOMÁCÍ DROŽDÍ

Ingredience

•     500 g brambor    
•     60 g cukru
•     2 PL piva
•     voda
 

Příprava

1.    Brambory uvařte do měkka, oloupejte a prolisujte.
2.    Přidejte trochu vody a vytvořte hustou bramborovou kaši.
3.    Z cukru a malého množství vody vytvořte sirup, který nalijete do kaše a promícháte.
4.    Vše dejte vykynout na teplé a klidné místo.
5.    Během kynutí přidejte 2 lžíce piva a dobře promíchejte. Nechte kynout dalších 24 hodin.
6.    Vzniklé kvasnice můžete použít místo kupovaného droždí do sladkého i slaného pečiva.  
 

dort na oslavu

DORT NA OSLAVU

Ze směsi lze vyrobit dva korpusy o velikosti 20 cm před slepením.
Ingredience

Dortový korpus:

    • 125 g změklého másla
    • 500 g Mevalia Bread Mix
    • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
    • 2 lžičky Mevalia Egg Replacer (vaječné náhražky)
    • 360 ml vody, podle potřeby i více
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkové esence

Dekorace:

    • 100 g jahodový džem
    • 20 g moučkový cukr na podsypání
    • 250 g hotové fondánové hmoty
    • 15 g zdobení
Příprava
  1. V misce smíchejte Mevalia Bread Mix, cukr, prášek do pečiva a Mevalia Egg Replacer (náhražku vajec).
  2. Dejte máslo do mísy a míchejte za pomoci ručního elektrického mixéru nebo ve větším mixéru pomocí metly do hladka.
  3. Přidejte zbytek surovin a šlehejte ještě další minutu.
  4. Přelijte do dvou dortových forem vyložených pečícím papírem o velikosti 20 cm.
  5. Pečte na 180/160 °C v elektrické troubě/plynové troubě asi 30 minut. Správně upečený korpus by měl na dotek pružit.
  6. Nechte vychladnout ve formě po dobu 10 minut, pak vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout na chladícím roštu.
  7. Na zdobení: odstraňte pečící papír z dortového korpusu a spojte k sobě pomoci džemu.
  8. Odložte 50 g fondánové hmoty stranou. Vytvoříte z ní pak další dekoraci.
  9. Rozválejte zbývající fondánovou hmotu na ploše posypané moučkovým cukrem do kruhu 20 cm, položte na vrchol dortu.
  10. Připravte si zdobení na malý talířek. Z odložené hmoty vykrájejte různé dekorační tvary pomocí vykrajovátek nebo nože a zlehka přitlačte jednou stranou na zdobení. Ozdoby přilepte na dort dle vlastní fantazie pomocí trochy zchladlé převařené vody.
     
Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 4589 / 417
Bílkoviny g 5,7 / 0,5
Phe mg 194 / 17
DÝŇOVÉ MUFFINY

DÝŇOVÉ MUFFINY

14 muffinů
Ingredience
  • 300 g dýně
  • 300 g Mevalia Bread Mix
  • 5 g prášku na pečení
  • 1 g jedlé sody
  • 2 g kakaového prášku
  • špetka skořice
  • špetka hřebíčku
  • špetka soli
  • 25 g náhražky vajec
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 160 g hnědého cukru
  • 90 g kysané smetany
  • 60 ml vody
  • 90 ml dýňové vařící vody
Příprava
  1. Očištěnou dýni nakrájejte na kostičky a vařte se špetkou cukru a soli, dokud nebude měkká.
  2. Vodu slijte to kastrolu, budete ji ještě potřebovat.
  3. Předehřejte troubu na 180°C.
  4. Plech na muffi ny vyplňte papírovými pouzdry. Smíchejte směs Mevalia Bread Mix, prášku do pečiva, jedlé sody, kakaového prášku, koření a náhražku vajec.
  5. V další misce vyšlehejte do hladka rozpuštěné máslo a hnědý cukr a přimíchejte kysanou smetanu a dýňovou vodu. Pokud není dostatek vody z vaření, doplňte je vodou z kohoutku. Vše přidejte do směsi mouky a promíchejte, dokud nejsou všechny ingredience spojené. Pak jemně vmíchejte dýňové kostky. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody.
  6. Rozdělte směs do plechu na pečení muffinů a pečte přibližně 20 minut.
  7. Nechte vychladnout.
Užitečné tipy

Muffi ny se dají dobře zamrazit.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 2206 / 157
Bílkoviny g 8,2 / 0,6
Phe mg 292 / 21
DÝŇOVÉ MUFFINY

DÝŇOVÉ MUFFINY

12 MUFFINŮ, cca 65 g každý
Ingredience
  • 320 g Mevalia Bread Mix

  • 5 g soli

  • 8 g sušeného droždí

  • 130 g uvařené a rozmačkané dýně (nebo uvařené a rozmačkané mrkve), lehce osolené

  • 15 g slunečnicového oleje

  • 300 ml vlažné vody

Příprava
  1. Vymažte formy na muffiny a vysypte Mevalia Bread Mix.
  2. Smíchejte dohromady Mevalia Bread Mix, sůl a sušené droždí.
  3. Přidejte rozmačkanou zeleninu, olej a vlažnou vodu a míchejte elektrickým hnětacím hákem dohladka.
  4. Rovnoměrně rozdělte do forem na muffiny, povrch uhlaďte zadní stranou mokré lžíce a přikryjte naolejovanou potravinovou fólií.
  5. Nechte kynout v teplé troubě (50 °C) nebo na teplém místě v pokoji přibližně 30 minut, dokud se výrazně nezvýší objem.
  6. Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou troubu na 210 °C). Odstraňte potravinovou fólii a pečte muffiny na prostředním roštu trouby asi 20 minut.
  7. Zkontrolujte špejlí, jestli jsou muffiny upečené. Po vytažení nechejte ještě 5 minut chladnout, pak muffiny vytáhněte z forem a nechte na podložce až do úplného vychladnutí.
Užitečné tipy

Tento recept lze také použít k přípravě mrkvových muffinů. Chcete-li, použijte místo dýně mrkev. Muffiny lze dobře zamrazit.

Nutriční hodnoty
Celé množství s použitím dýně/ 1 kus
Energie kcal 1326 / 110
Bílkoviny g 6,3 / 0,5
Phe mg 265 / 22

 

Celé množství s použitím mrkve/ 1 kus
Energie kcal 1300 / 108
Bílkoviny g 6,1 / 0,5
Phe mg 240 / 20
Fialové pokušení

Fialové pokušení - smoothie nápoj

800 ml/4 porce
Ingredience
  • 1/2    menší hlávky červeného zelí
  • 3 ks    zelených jablek
Příprava
  1. Před odšťavňováním zelí nekrájejte na  kousky a namočte na cca 30 min do studené vody s jablečným octem. To zbaví zelí patogenních mikroorganismů a případného chemického ošetření.
  2. Jablka omyjte vodou a nakrájejte na osminy, neloupejte.
  3. V odšťavňovači lisujte červené zelí a jablka.
     
FOCACCIA

FOCACCIA

Čas přípravy
10min
Čas vaření
20min
Ingredience
  • 200 g mouky Mevalia Bread Mix
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 225 ml teplé vody, 1/3 vařící a 2/3 studené
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 4 stonky čerstvého rozmarýnu, oddělte listy
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
Příprava
  1. Chlebovou směs Mevalia Bread Mix smíchejte v misce se solí, sušeným droždím a krupicovým cukrem. Přidejte vodu a 1 a 1/2 polévkové lžíce olivového oleje a rozmixujte elektrickým mixérem s háčky na těsto po dobu 2 až 3 minut.
  2. Rozdrťte 1 stroužek česneku, nasekejte listy ze dvou stonků rozmarýnu a přidejte do mouky, mixujte dalších 10 až 15 sekund.
  3. Vymažte dva kulaté plechy (18 cm) olejem nebo postříkejte olejem ve spreji. Rozdělte těsto mezi 2 plechy, zarovnejte lžící a pokryjte tenkou vrstvou oleje.
  4. Nechte vykynout na teplém místě po dobu přibližně 45 minut nebo dokud těsto nedosáhne dvojnásobné velikosti.
  5. Předehřejte troubu na 220 °C / 200 °C horký vzduch / plynová na stupeň 8.
  6. Nakrájejte nebo rozdrťte zbývající česnek a otrhejte lístky z větvičky rozmarýnu.
  7. Na vrchu každé Focaccia vytvořte konečky prstů malé důlky, zalijte olivovým olejem, posypte česnekem, hrubozrnnou solí a připíchněte malé snítky rozmarýnu.
  8. Umístěte do předehřáté trouby na 20 až 25 minut, dokud se lehce nezbarví.
Užitečné tipy

Focaccia je vhodná k zamražení po dobu 1 měsíce.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 998 / 499
Bílkoviny g 3,6 / 1,8
Phe mg 140 / 70
HOUBOVÁ BRUSCHETTA

HOUBOVÁ BRUSCHETTA

Na 10 mini bruschett
Čas přípravy
15min
Čas vaření
10min
Ingredience
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka nebo malá cibule (50 g), oloupaná a nakrájená na kostky
  • 200 g žampionů
  • 20 g rukoly
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 lžička balzamikového octa
  • Mletý černý pepř
  • Mevalia Mini Baguette
  • Několik listů rukoly na ozdobu
Příprava
  1. Očistěte houby a nakrájejte.
  2. Na pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a nakrájené žampiony, osmahněte na středním plameni až do hněda. Odstraňte ze zdroje tepla.
  3. Předehřejte na 200/180 °C horkovzdušnou/ plynovou troubu.
  4. Smíchejte jemně nasekanou rukolu s cibulí a žampiony. Přidejte citronovou šťávu, balzamikový ocet a zbývající olej a dochuťte pepřem.
  5. Upečte Mevalia Mini Baguette dle návodu, nechte je vychladnout a podélně je rozpulte.
  6. Naplňte každou Mevalia Mini Baguette houbovou směsí, lehce zatlačte, umístěte na plech a pečte 10 minut v předehřáté troubě.
  7. Podávejte ozdobené lístky rukoly.
Užitečné tipy

Náplň může být udělána v předstihu a uchována v zakryté nádobě v lednici po dobu až 24 hodin.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 316 / 32
Bílkoviny g 6,4 / 0,6
Phe mg 202 / 20

 

 

Mevalia Mini Baguette (100g)
Energie kcal 229
Bílkoviny g 0,9
Phe mg 23
HOUSKY  Z DOMÁCÍHO DROŽDÍ

HOUSKY Z DOMÁCÍHO DROŽDÍ

Ingredience

•    400 g    domácího droždí        
•    400 g     Mevalia Bread Mix        
•    40 g    másla                
•    5 g     vlákniny Psylium        
•    1 ČL     soli
•    špetka     chlebového koření
•    sezam nebo kmín na ozdobení    
 

Příprava

1.    Do velké misky nasypte mouku Mevalia Bread Mix, psylium, sůl a chlebové koření. Vše promíchejte.
2.    Přidejte rozpuštěné máslo, domácí droždí a důkladně promíchejte, případně přidejte malé množství teplé vody.
3.    Mísu s těstem překryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 45 min kynout.
4.    Nakynuté těsto rozdělte na cca 8 stejně vekých kousků. Z každého kusu vyválejte pramen, z kterého následně upletete pletýnku.
5.    Pletýnky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
6.    Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté pletýnky potřete teplou vodou, posypte sezamem či kmínem a nechte péct přibližně 20 minut. 5 minut před  dopečením můžete housky potřít rozpuštěným máslem.
 

JABLEČNÉ  ŘEZY

JABLEČNÉ ŘEZY

14 porcí
Čas přípravy
20min
Čas vaření
40min
Ingredience

Koláčový korpus

  • 500 g Mevalia Bread Mix
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 240 ml vody, podle potřeby i více
  • 125 g chlazeného másla
  • 60 g moučkového cukru


Jablečná náplň

  • 5 zralých jablek s načervenalou slupkou
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 50 g rozinek
  • 25 g třtinového cukru
  • Moučkový cukr na posypání
Příprava
  1. Ve velké misce smíchejte směs Mevalia Bread Mix, cukr a prášek do pečiva. Nakrájejte máslo a přidejte k suchým přísadám. Rukama zpracovávejte tak dlouho, až bude připomínat strukturu strouhanky.
  2. Přidejte vodu a vypracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie nebo pečícího papíru a dejte na 20 minut do ledničky. 
  3. Mezitím oloupejte, vykrojte jadřinec a nakrájejte na malé kousky 3 jablka, dejte do mísy s 1 lžící citrónové šťávy, skořicí a rozinkami. 
  4. Předehřejte troubu na 180 °C / 160 °C / plynovou na stupeň 4. Vymažte pekáč o velikosti cca 26 cm x 17 cm.
  5. Těsto rozdělte na polovinu. Pracovní plochu posypte moukou, vyválejte těsto pomocí válečku tak, aby odpovídal rozměrům plechu. 
  6. Přidejte vrstvu jablečné směsi, přikryjte druhou polovinou rozváleného těsta a lehce přitlačte. 
  7. Zbývající 2 jablka rozkrojte na poloviny, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Umístěte jako dekoraci na horní vrstvu těsta tak, aby se překrývaly. Posypte třtinovým cukrem. Pečte v předehřáté troubě po dobu 40 minut. 
  8. Podávejte po vychladnutí rozkrájené na čtverce, posypané moučkovým cukrem.
Užitečné tipy

Jablečný koláč můžete zamrazit po dobu 1 měsíce, po rozmrazení podávejte horký.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 3601 / 277
Bílkoviny g 8,5 / 0,65
Phe mg 273 / 18
KOŠÍČKY S KARAMELIZOVANOU CIBULKOU, HOUBAMI A PAPRIČKAMI BABY PEPPER

KOŠÍČKY S KARAMELIZOVANOU CIBULKOU, HOUBAMI A PAPRIČKAMI BABY PEPPER

Čas přípravy
20min
Čas vaření
40min
Ingredience

Těsto

  • 150 g mouky Mevalia Bread Mix
  • 1 lžička náhražky vajec Mevalia
  • 75 g másla nakrájeného na kostky
  • 2 lžíce studené vody


Náplň

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 malá červená cibule, rozkrojená a nakrájená na plátky
  • 125 g nakrájených žampionů
  • 2 lžičky balsamikového octa
  • 1 paprička Baby Pepper, nakrájená na kroužky, bez semínek

Poleva

  • 1 lžíce mouky Mevalia Bread Mix
  • 1 lžička rostlinného bujónu
  • 100 ml vody
Příprava
  1. Předehřejte troubu na 190˚C / 170˚C horký vzduch / plynová na stupeň 5.
  2. Příprava těsta: Vsypte směs Mevalia Bread Mix a náhražku vajec Mevalia do střední misky, přidejte máslo a prsty promněte, až bude směs vypadat jako strouhanka. Uprostřed udělejte prohlubeň, přidejte vodu, promíchejte kulatým nožem a vytvarujte rukama kouli.
  3. Uhněťte na pracovní ploše, která je lehce posypaná moukou, rozdělte na 4 části a uválejte každou část na kolečka tak, aby se vešla do 8,5 cm formy. Umístěte formu do trouby.
  4. Zarovnejte těsto a překryjte pečícím papírem. Pečte 10 minut, odstraňte pečící papír a pečte dalších 5 minut.
  5. Mezitím si připravte náplň: Zahřejte olej na 30 sekund na středně veliké pánvi, přidejte všechny přísady náplně a smažte na mírném ohni 3 až 4 minuty, dokud vše nezměkne.
  6. Poleva: Na malé pánvi smíchejte mouku Mevalia Bread Mix, bujón a vodu. Zahřejte, jemně míchejte dokud poleva neztuhne. Košíčky naplňte karamelizovanou zeleninovou náplní a polijte polevou.
Užitečné tipy

Můžete zamrazit po dobu 1 měsíce.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 1290 / 107
Bílkoviny g 5,3 / 0,4
Phe mg 160 / 13
MEVALIA CHLÉB BÍLÝ

MEVALIA CHLÉB BÍLÝ – PEČENÝ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

18 plátků
Čas vaření
120min
Ingredience
  • 500 g Mevalia Bread Mix
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 1 ½ lžíce slunečnicového oleje
  • 600 g vlažné vody
Příprava
  1. Ve velké míse smíchejte Mevalia Bread Mix, sůl a droždí.
  2. Nalijte olej a vodu do pečicí nádoby a vsypte suché přísady.
  3. Nastavte program na pečení chleba na domácí pekárně (cca 2 hod.)
  4. Po 5 minutách otevřete víko a pokud jsou na stěnách pečící nádoby kousky těsta, seškrabte je ke zbytku těsta.
  5. Po upečení vyjměte bochník chleba z pekárny a nechte chladit při pokojové teplotě.
  6. Před krájením nechte chleba zcela vychladnout.
  7. Hotový chleba lze snadno zamrazit.
Užitečné tipy

Pro hnědší kůrky otevřete víko 5 minut před koncem doby pečení a potřete slunečnicovým olejem.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 plátek
Energie kcal 1959 / 108
Bílkoviny g 8,4 / 0,5
Phe mg 338 / 19
MEVALIA – RÝŽOVÝ SALÁT

MEVALIA – RÝŽOVÝ SALÁT

Ingredience
  • 80 g Mevalia Rýže
  • 30 g celeru
  • 1600 ml vody
  • 100 g červené a zelené papriky
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 10 g extra panenského olivového olej
  • 20 ks zelených oliv ve slaném nálevu
  • 5 g kapar (dobře propláchnout)
  • 5 g citronové šťávy
  • Nasekaná petrželka, špetka soli a pepře
  • 30 g mrkve
  • 30 g šalotky
Příprava
  1. Uvařte Mevalia rýži v 1600 ml vody a nechte vychladnout.
  2. Oškrábejte a nakrájejte celer a mrkev, pokrájejte šalotku a papriky a vařte vše ve vodě s bílým vinným octem.
  3. Sceďte a ochlaďte zeleninu okamžitě studenou vodou. Následně je přidejte do uvařené rýže.
  4. Dochuťte olejem, zelenými olivami, jemně nasekanými kapary, citronovou šťávou, petrželkou, solí a pepřem.
Užitečné tipy

Tento pokrm může být servírován při pokojové teplotě, proto se skvěle hodí pro krátké výlety nebo pikniky.

Nutriční hodnoty
Celé množství
Energie kcal 548
Bílkoviny g 4,1
Phe mg 168
mini pizzy

Mini pizzy

8x mini pizza nebo 2x 20cm pizza
Ingredience

Na těsto
• 250 g Mevalia Bread Mix
• ¼ lžičky soli
• 1 ½ lžičky sušených kvasnic
• 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
• 300 g vlažné vody

Náplň
• rajčatový protlak
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 malá cuketa, pokrájená na kroužky
• ½ lilku, nakrájeného na kostičky
• červená cibule, oloupaná a nakrájená na plátky
• ½ červené, žluté a zelené papriky, nakrájené
na kostky
• 50 g hub, nakrájených na plátky
• bazalka

Příprava

1. Ve velké misce smíchejte Mevalia Bread Mix, sůl a droždí.


2. Přidejte olej a vodu a promíchejte elektrickým mixérem po dobu 1½–2 minut, dokud těsto nebude hladké.

3. Vymažte plechy na pečení, vytvarujte těsto do požadovaných tvarů, zakryjte a dejte kynout na teplé místo po dobu cca 30–40 minut nebo dokud se těsto téměř nezdvojnásobí.

4. Předehřejte troubu na teplotu 200°C / 180°C.

5. Zahřejte olivový olej v pánvi a přidejte zeleninu, smažte 2–3 minuty, aby vše mírně změklo.

6. Připravenou zeleninovou směs navrstvěte na pizzy.

7. Vložte do předehřáté trouby a pečte 12–15 minut.

Užitečné tipy

Směs je nejlépe umístit do nádob na koláče, aby pizzy mohly udržet svůj tvar.

Takto připravené pizzy je možné zamrazit a následně dát péct přímo zmrazené. V tomto případě pečte po dobu 20 minut.

Nutriční hodnoty
Celé množství* / 1 kus mini pizza/ 1 kus velké pizzy
Energie kcal 1370 / 171 / 685
Bílkoviny g 9,4 / 1,2 /  4,7
Phe mg 360 / 45 /  180
*včetně náplně  
MRAMOROVÁ BUCHTA

MRAMOROVÁ BUCHTA

NAPLNÍ JEDEN SRNČÍ HŘBET /CHLEBOVOU FORMU (30 cm dlouhou, cca 16 kusů)
Čas přípravy
10min
Čas vaření
35min
Ingredience
  • 100 g změklého másla
  • 450 g mouky Mevalia Bread Mix
  • 2 g prášku do pečiva
  • 10 g náhražky vajec Mevalia
  • 450 ml vody
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 10 ml vody
Příprava
  1. Navlhčete formu a vysypte moukou.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou troubu na 160 °C).
  3. Utřete máslo.
  4. Smíchejte mouku Mevalia Bread Mix s cukrem, práškem do pečiva a náhradou vejce a postupně přidávejte 225 ml vody k utřenému  máslu.
  5. Nalijte polovinu směsi do formy. Prosijte kakaový prášek do zbývající směsi a promíchejte s 10 ml vody.
  6. Opatrně vylijte na světlou směs a vyhlaďte povrch, pak špejlí lehce promíchejte světlou a tmavou část.
  7. Pečte 30 až 35 minut na středním roštu (vyzkoušejte špejlí, jestli je buchta upečená).
  8. Nechte buchtu vychladnout ve formě na podložce.
Užitečné tipy

Tato buchta je ideální pro sbalení si s sebou, například na párty. Jednotlivé porce lze také zamrazit.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 2747 / 172
Bílkoviny g 7,5 / 0,5
Phe mg 250 / 16
MRKVOVÉ MUFFINY S CITRONOVOU POLEVOU

MRKVOVÉ MUFFINY S CITRONOVOU POLEVOU

14–16 MUFFINŮ
Čas přípravy
10min
Čas vaření
20min
Ingredience

Muffiny

  • 500 g mouky Mevalia Bread Mix
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička směsy koření
  • 200 g strouhané mrkve
  • 2 lžičky náhražky vajec Mevalia
  • 100 g másla pokojové teploty, nakrájíme na malé kousky
  • 360 ml vody
  • 100 g moučkového cukru

 Poleva

  • šťáva z 1/2 citronu (asi 30 ml)
  • 150 g cukr moučka
Příprava
  1. Předehřejeme troubu na 180 °C / 160 °C horký vzduch / plynová na stupeň 4.
  2. Umístěte papírové muffinové košíčky do muffinové formy.
  3. Strouhanou mrkev položte do střední misky s 50 ml vody a vložte do mikrovlnné trouby na 2 až 3 minuty dokud mírně nezměkne, promíchejte a přidejte kousky másla. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte zbývající vodu a promíchejte.
  4. Do velké mísy dejte mouku Mevalia Bread Mix, cukr a přidejte sodu, směs koření a vaječnou náhražku Mevalia.
  5. Přidejte nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
  6. Směs rovnoměrně rozdělte do papírových košíčků a vložte do předem vyhřáté trouby.
  7. Pečte asi 20 minut. Nechte vychladnout ve formě.
  8. Poleva: V malé misce smíchejte dohromady moučkový cukr a citronovou šťávu a dejte trochu na špičku každého mrkvového muffinu.
  9. Ozdobte pocukrovanými citronovými nebo pomerančovými plátky.
Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 2776 / 185
Bílkoviny g 7,1 / 0,5
Phe mg 276 / 18
olivové a rozmarýnové muffiny

OLIVOVÉ A ROZMARÝNOVÉ MUFFINY

Ingredience

• 400 g Mevalia Bread Mix
• 8 g prášku na pečení
• 2 g jedlé sody
• 1 g rozmarýnu, jemně nasekaného
• 12 g náhražky vajec
• 40 g černých oliv, jemně nakrájených
• sůl, čerstvě mletý pepř
• 60 g olivového oleje
• 120 g zakysané smetany
• 360 ml vody

Příprava

Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte muffinovou formu a poprašte směsí Mevalia Bread Mix. V misce smíchejte Mevalia Bread Mix, prášek do pečiva, sodu, rozmarýn, náhražku vajec a koření. Opatrně vmíchejte olivy. V další misce smíchejte olivový olej, kysanou smetanu a vodu pomocí šlehače. Přidejte směs sypkých surovin a míchejte, dokud nejsou všechny ingredience zkombinovány. Směs by měla být měkká, ale ne tekutá.
V případě potřeby přidejte trochu vody nebo Mevalia Bread Mix. Rozdělte směs do plechu na muffiny a vyhlaďte povrch. Umístěte na střední rošt a pečte po dobu 40 minut. Pak nechte muffinky vychladnout.

Užitečné tipy

Muffinky mohou být také vyrobeny bez náhražky vajec. V tomto případě použijte pouze 320 ml vody. Muffiny se skvěle hodí pro večerní bufet.
Také se dají dobře zamrazit.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 2218 / 184
Bílkoviny g 6,7 / 0,6
Phe mg 274 / 23
OVOCNÉ MINI ZÁKUSKY

OVOCNÉ MINI ZÁKUSKY

Pro 2 porce
Čas přípravy
15min
Ingredience

Koláčový korpus
•    5 až 6 plátků Mevalia Pan Carré (světlý plátkový chléb) nebo Mevalia Pan Rustico (tmavý plátkový chléb)
•    225 g letního ovoce (nebo zmrazeného letního ovoce, které rozmrazíte)
•    35 g cukr krupice
•    Extra ovoce na ozdobení, není nutné

Příprava

1.    Vystelte 2 pudinkové misky potravinovou fólií a nechte ji přesahovat přes hrany.
2.    Ve středním kastrolu zahřejte ovoce a cukr a mírně ohřívejte 4 minuty.
3.    Připravte chlebový obal. Odstraňte kůrku z chleba a vyřežte 2 spodní a 2 horní kolečka podle průměru misky tak, abyste měli do každé misky kolečko na dno a kolečko na přikrytí směsi. Nakrájejte zbývající chleba na pásky.
Umístěte chlebové kolečko na dno misky a kolem naskládejte podélně chlebové pásky tak, aby kopírovaly okraje misky. Zkraťte je, pokud to bude potřeba.
4.    Dejte bokem 2 polévkové lžíce šťávy z vařeného ovoce a přidejte vařené ovoce. Přikryjte zbylým kolečkem chleba a jemně stlačte.
5.    Zákusek zakryjte potravinovou fólií, která překrývá stěny misek, a pak přiklopte talířkem a na něj položte závaží.
6.    Pokud je to možné, nechte přes noc chladit.
7.    Pro servírování otočte misku na talířek, pokapejte celou plochu zákusku zbylou odloženou šťávou z ovoce a dozdobte dalším ovocem.
 

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 483 / 242
Bílkoviny g 2,6 / 1,3
Phe mg 75 / 38
OVOCNÝ CHLÉB PEČENÝ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

OVOCNÝ CHLÉB PEČENÝ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

Na 1 bochník s přibližně 25 plátky, každý o hmotnosti 30 gramu
Ingredience

•    60 g rozinek
•    20 g Mevalia Bread Mix
•    10 g Mevalia Egg Replacer (vaječná náhražka)
•    40 ml vody
•    80 g másla
•    380 ml vody pokojové teploty
•    6 g sušeného droždí
•    špetka soli
•    50 g cukru
•    330 g Mevalia Bread Mix

Příprava

1.    Promíchejte rozinky s 20 g Mevalia Bread Mix a odložte stranou.
2.    Nechte změknout máslo.
3.    Dobře promíchejte náhradu vajec s 40 ml vody. Poté ji přidejte do pekárny spolu s vodou, droždím, solí, cukrem a máslem a jemně promíchejte.
4.    Přidejte Mevalia Bread Mix a spusťte krátký program. Když stroj vydá zvukový signál, přidejte směs rozinek a Mevalia Bread Mix.
5.    Po dokončení programu nechte chléb několik minut stát v nádobě a poté jej vyklopte na podložku a nechte vychladnout.
 

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 2244 / 90
Bílkoviny g 6,4 / 0,3
Phe mg 237 / 9
PALAČINKY

PALAČINKY

6 palačinek
Ingredience

Pro palačinky

  • 35 g náhražky mléka
  • 350 ml vody
  • 220 g Mevalia Bread Mix
  • 2 g soli

Na smažení:

  • 30 g slunečnicového oleje
Příprava
  1. Připravíme náhražku mléka s použitím 350 ml vody podle návodu. Smícháme s Mevalia Bread Mix a solí a vytvoříme hustší těsto,
  2. které necháme odstát po dobu několika minut.
  3. Rozehřejeme slunečnicový olej v nepřilnavé pánvi a vlijeme část těsta na palačinky.
  4. Vzhledem k tomu, že těsto je hustší, lijeme je do pánve ve spirále a co nejrychleji je rozetřeme pomocí stěrky, abychom vytvořili tenkou palačinku.
  5. Smažíme dozlatova z obou stran.
Užitečné tipy

Palačinky mohou být plněné džemem nebo medem nebo posypané moučkovým či skořicovým cukrem.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 1207 / 201
Bílkoviny g 3,4 / 0,6
Phe mg 79 / 13
pesto

Pesto

Ingredience

Zelené pesto
• 10 g bazalky
• 3 stroužky česneku
• 40 g olivového oleje
• 4 g NB sýra

Čekankové pesto
• 10 g olivového oleje
• 40 g čekanky
• 3 stroužky česneku
• 30 g olivového oleje
• 4 g NB sýra

Červené pesto
• 40 g sušených rajčat
• 15 g černých oliv
• 3 stroužky česneku
• 30 g olivového oleje

Příprava

Zelené pesto: Vypláchněte a opatrně osušte bazalku. Umístěte bazalku do kuchyňského robotu společně s česnekem, olivovým olejem a NB sýrem a promíchejte do jemné konzistence.

Čekankové pesto: Opláchněte čekanku a nakrájejte na proužky. Rozdrťte česnek a spolu s čekankou jej osmažte na menším množství olivového oleje. Nechte vychladnout. Poté přendejte do kuchyňského robotu společně se zbývajícím olivovým olejem a NB sýrem a rozmixujte do jemné konzistence.

Červené pesto: Pokud je to nutné, lehce slijte sušená rajčata a poté s olivami, česnekem a olivovým olejem promíchejte do jemné konzistence.

Užitečné tipy

Množství olivového oleje, které je zapotřebí, závisí rozhodně na jeho kvalitě (a tedy na jeho konzistenci). Upravte množství tak, aby bylo pesto stále tekuté konzistence. Každé pesto se může připravovat ve větším množství a po menších porcích zamrazit. Při skladování pesta v ledničce vždy zakryjte vrstvou olivového oleje a nádobu dobře utěsněte. Takto konzervované může být uchováváno po dobu 2 týdnů.

Nutriční hodnoty
Zelené pesto
Energie kcal  378
Bílkoviny g 0,6
Phe mg 41

 

Čekankové pesto
Energie kcal 382
Bílkoviny g 1,3
Phe mg 46

 

Červené pesto
Energie kcal 329
Bílkoviny g 1,9
Phe mg 67
PIZZA KEBAB

PIZZA KEBAB

1 porce
Ingredience
•    1 kus Mevalia Pizza Base
•    35 g Mevalia Burger Mix
•    45 ml vody
•    2 lžičky oleje
•    sůl, pepř, chilli koření
•    15 g pórku
•    30 g rajčat
•    20 g ledového salátu
•    20 g vhodné nízkotučné majonézy
•    1 stroužek česneku
Příprava

1.    Smíchejte Mevalia Burger Mix společně s kořením, vodou a olejem a nechte odpočívat.
2.    Pórek nakrájejte na tenké kroužky, salát na proužky a rajčata na jemné plátky.
3.    Česnek vylisujte a smíchejte v misce s majonézou.
4.    Rozdělte neupečený pizza korpus na polovinu.
5.    Rozválejte burgerovou směs mezi dvě potravinové folie až na velikost poloviny pizza korpusu.
6.    Na pánvi předehřejte olej a smažte burgerovou směs na obou stranách do křupava.
7.    Předehřejte gril a poloviny pizza korpusu grilujte do křupava asi 3-5 minut.
8.    Na spodní polovinu pizza korpusu rozetřete majonézu s česnekem, položte na to smažený kebab a ozdobte salátem, rajčaty a pórkem a přikryjte zbývající polovinou pizzy.

Užitečné tipy


 

Nutriční hodnoty
1 kus
Energie kcal 692
Bílkoviny g 3,3
Phe mg 97
POLÉVKA MINESTRONE

POLÉVKA MINESTRONE

6 PORCÍ, jedná se o klasickou vydatnou italskou polévku, která zahřeje v zimních měsících. Může být použita libovolná kombinace zeleniny a je to dobré jídlo pro využití zbytků zeleniny.
Ingredience
  • 20 g až 25 g těstovin Mevalia Ditali na porci nebo 120 g až 150 g pro celou polévku
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, sladké brambory, tuřín, brukvovitá zelenina – zelí, kapusta, květák, růžičková kapusta, brokolice, pekingské zelí)
  • 125 g studeného nakrájeného másla
  • 75 g zelených fazolek, nasekané nebo nakrájené na plátky
  • 175 g jemně nasekaného zelí
  •  1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 malé stroužky česneku, rozdrcené
  • 400 g plechovka krájených rajčat
  • 1 a půl litru zeleninového vývaru z bujónových kostek nebo prášku
  • 1 bobkový list
  • 2 bazalkové stonky, otrhejte lístky
Příprava
  1. Rozehřejte olej ve velké pánvi, přidejte cibuli a celer a smažte 2 minuty následně přidejte česnek na další 3 minuty.
  2. Přidejte kořenovou zeleninu, rajčata, vývar, bobkový list a bazalku, přiveďte k varu a jemně ztlumte a vařte s poklicí po dobu 20 minut.
  3. Přidejte těstoviny a zelené fazolky, uveďte do varu a povařte 10 minut, odkryjte a přidejte zelí na poslední 3–4 minuty.
  4. Dochuťte. Horkou polévku podávejte v miskách spolu s Mevalia chlebem nebo Mevalia krutony.
  5. Chcete-li krutony: 1 plátek chleba Mevalia nakrájejte na kostky. Rozehřejte 1 lžičku oleje a 15 g másla na malé pánvi, přidejte kostky chleba, pohazujte na pánvi a smažte do křupava.
Užitečné tipy

Tato polévka může být zmrazena bez přidání těstovin. Množství přidaných těstovin Mevalia Ditali závisí na tom, zda je polévka hlavním jídlem.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 2056 / 342
Bílkoviny g 18,7 / 3,1
Phe mg 804 / 134
RATATOUILLE

RATATOUILLE

4-6 porcí
Ingredience
  • 30 ml panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisujeme
  • 2 střední cukety, nakrájíme
  • 1 středně velký lilek, nakrájíme
  • 400g rajčat
  • 1 velká červená cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky
  • 1 zelená paprika, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Příprava
  1. Rozehřejeme olej ve velkém kastrolu, přidáme cibuli, česnek a papriky a necháme krátce vařit, cca 5 minut.
  2. Přidáme cukety, lilek a rajčata. Promícháme, zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni po dobu 20 až 25 minut, dokud zelenina
  3. nezměkne.
  4. Dochutíme solí a pepřem. Vmícháme nasekanou petrželku.
  5. Podáváme horké s Mevalia Penne nebo Mevalia Fusilli.
Užitečné tipy

Ratatouille je možné zamrazit až na 2 měsíce.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 porce - bez NB těstovin
Energie kcal 446 / 89
Bílkoviny g 11 / 2,2
Phe mg 370 / 74
Valentýnské dortíčky Red Velvet

Valentýnské dortíčky Red Velvet

Ingredience

Korpus:                                    

  • 300 g Mevalia Bread Mix          
  • 125 g másla                              
  • 200 g cukru krupice                        
  • 6 g kakaa                               
  • 20 g Mevalia Egg replacer         
  • 1 ČL vanilkového extraktu            
  • 150 ml syrovátky                
  • 1,5 ČL červeného barviva (gelové)            
  • 1,5 PL vinného octa
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • špetka soli

Krém máslový:                    

  • 150 g másla                           
  • 250 g cukru moučky               
  • 150 ml rostlinné šlehačky  
Příprava

Těsto
1.    Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchaného krému. Pak přidejte vaječnou náhražku Mevalia Egg Replacer, kakao, syrovátku a barvivo.
2.    Vmíchejte mouku Mevalia Bread Mix s práškem do pečiva a do vzniklého těsta přidejte vanilkový extrakt. 
3.    Troubu předehřejte na 180 °C.
4.    Do skleničky nalijte vinný ocet a přidejte sodu. Pozor, směs začne pěnit. Ihned ji ručně přimíchejte k těstu, aby ho provzdušnila. 
5.    Těsto hned rozetřete na připravený plech, povrch urovnejte do roviny a dejte péct na 25-30 minut. 
6.    Hotové nechte zcela vychladnout.

Krém
1.    Změklé máslo a moučkový cukr ušlehejte do hladkého krému.
2.    V druhé misce ušlehejte rostlinnou šlehačku.
3.    Ztuhlou šlehačku ručně vmíchejte k máslovému krému a ručním mixérem vše důkladně promíchejte.
       

Nutriční hodnoty
 1 kus
   
Phe mg 35
VITAMÍNOVÁ BOMBA SE ZÁZVOREM

VITAMÍNOVÁ BOMBA SE ZÁZVOREM

800 ml/4 porce
Ingredience
  • 5-6 ks mrkve
  • 2 ks    jablka
  • 2 ks    pomeranče
  • 1 ks    manga
  • 2 cm   zázvoru
Příprava

•    Všechny ingredience omyjeme. 
•    Mango, mrkev a zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. 
•    Pomeranče oloupeme a rozdělíme na kousky.
•    Jablka nakrájíme na osminy. 
•    Postupně odšťavníme mrkev, zázvor, pomeranče a jablko. 
•    Mango rozmixujeme v mixeru nebo smoothie makeru a přidáme do šťávy. 
•    Před pitím řádně promíchejte.    

Wrapy

WRAPY

Na 4 wrapy
Ingredience
  • 200 g Mevalia Bread Mix
  • 4 g soli
  • 130 g vody
  • 30 g slunečnicového oleje (na smažení)
Příprava
  1. Vidličkou promíchejte Mevalia Bread Mix, sůl a vodu a následně použijte ruce a vyhnětejte těsto.
  2. Pomocí Mevalia Bread Mixu pomoučete pracovní plochu a vytvarujte z těsta čtyři ploché placky. V případě potřeby je ještě pomoučete Mevalia Bread Mix směsí, aby se těsto zespodu nelepilo.
  3. Rozehřejte slunečnicový olej v nepřilnavé pánvi a osmažte wrapy po obou stranách do světle hnědé.
  4. Uložte wrapy jeden na druhý a zabalte do vlhké tkaniny až do servírování.
Užitečné tipy

Wrapy plňte vaší oblíbenou zeleninovou směsí.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 961 / 240
Bílkoviny g 1,4 / 0,35
Phe mg 40 / 10
ZELENINOVÉ BOLOŇSKÉ TĚSTOVINY

ZELENINOVÉ BOLOŇSKÉ TĚSTOVINY

Ingredience
  • 320 g Mevalia Penne nebo jiných těstovin – 80 g na porci
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 střední pórek, 100 g jemně nasekat
  • 1 střední cuketa, 125 g nasekat
  • 150 g dýně, nakrájené na kostičky
  • 150 g lilku, nakrájeného na kostičky
  • 100 g hřibovitých hub, nasekaných
  • 400 g konzervovaných rajčat s bylinkami
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé petržele
  • pepř
Příprava
  1. Těstoviny Mevalia uvařte ve velkém množství vroucí vody podle pokynů na obalu.
  2. Olej zahřejte ve středně velkém kastrolu a osmažte na něm nakrájenou zeleninu, dokud nebude lehce změklá.
  3. Přidejte rajčata a rajčatové pyré a vařte dalších 10 minut, dokud není omáčka mírně zahuštěna.
  4. Servírujte těstoviny přelité boloňskou omáčkou a posypané petrželkou.
Užitečné tipy

Boloňská omáčka lze dobře zamrazit.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 porce
Energie kcal 1498 / 299
Bílkoviny g 16,5 / 3,3
Phe mg 648 / 130
muffins

ZELENINOVÉ RAJČATOVÉ MUFFINY

12 muffinů
Čas přípravy
5min
Čas vaření
35min
Ingredience
  • 300 g Mevalia Bread Mix
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 10 g nasekané čerstvé bazalky
  • 100 g mrkve, umyté a nastrouhané
  • 100 g cukety, nakrájené na malé kousky
  • 75 g paprik, nakrájených na kostičky
  • 45 ml olivového oleje (3 lžíce)
  • 220 g sekaných rajčat
  • (mohou být z konzervy)
  • 125 ml vody
Příprava
  1. Předehřejte troubu na 180°C / 160°C.
  2. Olejem vymažte plech na pečení muffi nů.
  3. Ve velké misce smíchejte směs Mevalia BreadMix, prášek do pečiva, koření a bazalku.
  4. Do směsi přidejte strouhanou mrkev,nakrájenou cuketu, papriky a promíchejte.
  5. V jiné misce smíchejte olivový olej, nakrájená rajčata a vodu, promíchejte vidličkou a přidejte do zeleninového mixu. Těsto jemně promíchejte, aby se suroviny spojily.
  6. Rozdělte směs rovnoměrně do formiček pro muffiny.
  7. Pečte v troubě po dobu 30–35 minut.
  8. Nechejte vychladnout v muffi novém plechu.
Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 1553 / 129
Bílkoviny g 7,8 / 0,7
Phe mg 251 / 21
„SPITZBUBEN“ (SENDVIČOVÉ SUŠENKY S DŽEMEM)

„SPITZBUBEN“ (SENDVIČOVÉ SUŠENKY S DŽEMEM)

Recept na cca. 20 sendvičových sušenek
Ingredience
  • 60 g másla
  • 200 g mouky Mevalia Bread Mix
  • 2 g prášku do pečiva
  • 24 g náhražky vajec Mevalia
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 ml vody

Náplň a posyp:

  • cca. 50 g džemu
  • cukr moučka
 
Příprava

1.    Utřete máslo dohladka. Smíchejte mouku s cukrem, práškem do pečiva a náhražkou vajec, přidejte k máslu
s vodou a pak hněťte rukou tak dlouho, až se vytvoří hladké těsto.
2.    Přidejte trochu mouky, je-li těsto příliš lepivé nebo pár kapek vody, pokud je příliš suché.
3.    Předehřejte troubu na 180 °C a dejte na plech pečící papír.
4.    Posypte pracovní plochu moukou. Na pracovní plochu dejte část těsta, roztáhněte ho do stran,
na vrchní stranu dejte potravinovou fólii a vyválejte pomocí válečku. Uvolněte těsto zespodu a pokud je to nutné, zaprašte povrch moukou, aby se těsto uvolnilo.
5.    Odstraňte potravinovou fólii a vykrojte sušenky. Na polovině vykrojených sušenek vytvořte jeden nebo více malých otvorů, tyto části budou tvořit horní části “Spitzbuben”.
6.    Dejte sušenky na pečící papír, ujistěte se, že máte stejný počet spodních a vrchních kusů na jednom plechu a pak pečte 7 minut do světle hnědé barvy.
7.    Dokud jsou sušenky stále teplé, rozetřete džem na spodní sušenky, opatrně položte vrchní část a lehce zatlačte.
8.    Zaprašte moučkovým cukrem.
 

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 kus
Energie kcal 965 / 48
Bílkoviny g 2,1 / 0,1
Phe mg 76 / 4
polevka z koriandru

POLÉVKA Z MRKVE A KORIANDRU

4 - 6 porcí
Čas přípravy
15min
Čas vaření
25min
Ingredience
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 sladká brambora, oloupaná a nakrájená
  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené
  • 1,2 l zeleninového vývaru (domácí, slabší)
  • 15 g čerstvého koriandru
Příprava

1. Nechte rozehřát olej ve velkém hrnci, přidejte cibuli a smažte 5 minut do změknutí. Vmíchejte mletý koriandr a sladkou bramboru a vařte další minutu.

2. Přidejte nakrájenou mrkev, zalijte vývarem a přiveďte k varu a pak vařte dál na mírném ohni. Přikryjte poklicí a vařte 20 minut, dokud nebude mrkev měkká.

3. Čerstvý koriandr dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka (možná to bude třeba udělat ve dvou dávkách).

4. Přidejte rozmixovaný koriandr do hrnce, ochutnejte a případně dosolte.

5. Ohřejte a podávejte s Mevalia NB chlebem nebo Mevalia Ciabattou.

Nutriční hodnoty
Celé množství / 1 porce (cca 200 ml)
Energie kcal 582 / 116
Bílkoviny g 9,2 / 1,8
Phe mg 347 / 69